Поштовани посетиоци!


Добродошли на интернет презентацију посвећену роду Малешеваца. На овом месту се можете информисати о прошлости и гранању овог старог и веома раширеног рода, који слави специфичну и ретку крсну славу, св. Игњатија Богоносца, 2. јануара по новом календару (20. децембра по старом).


Ову презентацију је утемељио господин Милорад Ћустић, који је уједно и њен организатор и главни покровитељ. Господин Ћустић и сам припада породици која слави св. Игњатија и која представља огранак поменутог рода. Данас са својом породицом живи и ради у Француској.


Објављивање текстова, докумената, фотографија, карата и друге грађе везане за Малешевце представља главни циљ ове интернет презентације. На овом месту ће бити презентовани, поред података о самом роду Малешеваца и подаци о појединим фамилијама, које представљају његове огранке. Међу тим породицама ће, на пример, бити речи о родовима који славе Игњатијевдан у околини Тешња (Република Српска), којих је нарочито велики број у Осињи. У том месту код Тешња живе и Ћустићи који славе ову славу.


Сви они који славе св. Игњатија Богоносца моћи ће да се на овој интернет презентацији информишу о свом непосредном или даљем пореклу, породицама са којима су у сродству, као и о појединим актуелностима везаним за фамилије које представљају огранке овог рода.


Интернет презентација о Малешевцима је, између осталог, конципирана и као окосница појединих других пројеката везаних за овај род. Међу пројектима ове врсте посебно би требало нагласити монографију «Малешевци – род који слави св. Игњатија», аутора Александра Бачка. Ова монографија од 224 стране, објављена je у децембру 2007. године, као 1. књига едиције „Зборник за српску етнографију и историју“ удружења „Српски деспот“. Она је такође иницирана од стране господина Милорада Ћустића, који је и њен главни покровитељ. Књига има за циљ да изнесе што потпунију слику о прошлости и гранању рода Малешеваца, документима и предањима који о њима говоре. Такође, у њој се налазе описи већине породица које славе св. Игњатија на целокупном српском етничком простору. У посебним поглављима обрађене су фамилије које имају предање о свом пореклу од Малешеваца и оне које су ту традицију током векова изгубиле. У монографији се наводе и подаци о појединим породицама, које по женској линији представљају потомство Малешеваца, као и о оним малобројним фамилијама, које нису у сродству са поменутим родом, или је њихово сродство спорно. Познате личности које су славиле св. Игњатија, попут књижевника Петра Кочића, такође су нашле место у овој монографији. У току је превођење књиге на француски и енглески језик. Монографија „Мелешевци – род који слави св. Игњатија“ може се наручити на адресу istrazivanjeporekla@yahoo.com 


Унапред се захваљујемо свима онима, који су решили да своју пажњу посвете овој интернет презентацији. Своју посебну захвалност дугујемо оним посетиоцима, који су били тако љубазни, да овом пројекту о роду Малешеваца допринесу својим активним учешћем у виду сугестија, идеја, донација или на неки други начин.http://www.srpskidespot.org.yu/!!!

http://www.srpskidespot.org.yu/

Ploska sa srBskim, pravoslavnim motivimaÓ   w w w . m a l e s e v c i . c o m
Латиница
Пријатељи сајта